Young professional man

Als young professional kom je na het afronden van de studie en de intrede in het werkende leven voor het eerst financieel op eigen benen te staan. Je krijgt te maken met vaste kostenposten zoals eten, huisvesting en andere vaste lasten. Wat geven werkende alleenstaanden maandelijks zoal uit en wat zijn de belangrijkste kostenposten? En op welke manier kun je besparen op die vaste uitgaven? Wij tonen het je.

Inkomen alleenstaanden

Het persoonlijk inkomen van jonge en werkende alleenstaanden groeit met het toenemen van de leeftijd. De groeisnelheid ligt het hoogst tussen de 20 en 30 en vlakt daarna doorgaans wat af. Dat geldt ook voor het gestandaardiseerde huishoudinkomen, het inkomen dat is gecorrigeerd voor verschillen in grootte en samenstelling van het huishouden. Het gestandaardiseerde huishoudinkomen houdt bijvoorbeeld rekening met de schaalvoordelen die gepaard gaan met het voeren van een gemeenschappelijke huishouding.

Dit huishoudinkomen loopt op tot 27.000 euro voor huishoudens van 29-jarige werkenden en blijft bij dertigers nagenoeg op dat niveau. De spreiding in het gestandaardiseerde huishoudinkomen neemt eveneens toe met het oplopen van de leeftijd, maar minder sterk dan bij het persoonlijk inkomen. Het nettovermogen van de meeste alleenstaande young professionals is nog vrij laag, terwijl de eventueel aanwezige schuldenlast vooral voortkomt uit de studieschuld en/of hypotheekschuld.

Bestedingen per huishoudtype

Het bestedingspatroon van alleenstaande young professionals hangt ook grotendeels samen met leeftijd. Dertigers, die meestal ook een hoger besteedbaar inkomen hebben, geven doorgaans bijvoorbeeld enkele honderden euro’s per maand meer uit dan twintigers. Ook het type huishouden speelt een rol. Tweeverdieners zonder kinderen gelden als de big spender, op gepaste afstand gevolgd door paren met een kind en alleenstaanden.

De belangrijkste kostenposten

Nu we zicht hebben op hoe werkende en alleenstaande young professionals financieel in het leven staan, is het interessant om na te gaan wat per saldo de grootste kostenposten zijn voor een eenpersoonshuishouden.

Huisvesting, water en energie

Het zal, zeker in deze tijd van stijgende huizenprijzen, weinig verbazing wekken dat huisvesting en bijkomende kosten als gas, elektra, internet en telefonie de grootste kostenposten zijn voor jonge alleenstaanden. Een alleenstaande is gemiddeld 36 procent van zijn maandinkomen kwijt aan de bovenstaande drie-eenheid. Zeker in vergelijking met ouderen, die vaak in een koophuis wonen en meestal al een groot deel van hun hypotheek hebben afgelost, hakt de huur of hypotheek er bij jonge alleenstaanden flink in.

Hoewel er in het geval van de huur of hypotheek natuurlijk weinig kans is om te besparen, zijn gas en elektriciteit een ander verhaal. Met name die laatste kostenpost is vaak onnodig hoog. Let er dus altijd op dat je apparaten uitzet als je ze een tijdlang niet gebruikt en opladers uit het stopcontact haalt als ze hun taak hebben volbracht. Ook het gebruiken van spaar- en ledlampen is een goede manier om elektriciteit te besparen. Je zult verbaasd zijn over de gunstige uitwerking die zulke simpele bespaartips op je maandelijkse energienota hebben.

Young professional vrouwEten en drinken

Voeding is de volgende grote kostenpost. Gelukkig is dit een uitgavencategorie waar je zelf heel veel invloed op kunt uitoefenen. Een gemiddeld eenpersoonshuishouden geeft zo’n 150-180 euro per maand uit aan boodschappen. Het Voedingscentrum heeft becijferd dat het met een bedrag van 6,48 euro (man tussen de 14 en 50 jaar) of 5,83 (vrouw van dezelfde leeftijd) mogelijk is om dagelijks drie gezonde maaltijden en enkele tussendoortjes op tafel te zetten die tezamen ruimschoots in de minimaal benodigde voedingsbehoefte voorzien.

Natuurlijk wordt het een stuk duurder als je geregeld uit gaat eten of veel dure voedingsmiddelen koopt. Maar lekker en gezond hoeft zeker niet duur te zijn. Het kookboek Lekker voor weinig van het Voedingscentrum en het Nibud bevat bijvoorbeeld volop smaakvolle recepten voor 2 euro per persoon.

Vervoer

Ook vervoer is best nog een behoorlijke, maandelijks terugkerende kostenpost voor veel Nederlanders. Alleenstaanden geven gemiddeld circa 11 procent van hun maandinkomen uit aan transport. Opvallend is dat alleenstaanden een groot deel van dit bedrag uitgeven aan het openbaar vervoer, terwijl paren juist vaker terugvallen op (en dus ook meer geld uitgeven aan) een eigen auto. Door bijvoorbeeld veel gebruik te maken van acties en speciale kortings- of dalurenkaartjes kun je treinreizen een stuk goedkoper maken en dus uiteindelijk flink besparen op transportkosten.

Overzicht met KasBoek

Wil je meer zicht krijgen op wat je aan bepaalde kostenposten kwijt bent? En wil je weten op welke uitgaven je nog het nodige kunt besparen? Dan is een kasboek van KasBoek.nl je beste vriend. Inkomsten en uitgaven rubriceren, handige overzichten maken of jouw situatie vergelijken met die van andere eenpersoonshuishoudens in Nederland: met KasBoek kan het allemaal!