Tandartsverzekering

Elk jaar moet je een keuze maken welke zorgverzekering je voor het volgende jaar af gaat sluiten. Ga je voor de goedkoopste of toch een iets duurdere dit jaar? En welke aanvullende verzekeringen kies je? Er is keuze genoeg, dus wij helpen je graag een handje. Lees in deze blog wanneer je het beste een tandartsverzekering kunt nemen en wanneer juist niet.

Wanneer tandartsverzekering in het basispakket?

Soms, heel soms, worden de tandartskosten vergoed vanuit de basisverzekering. Dit is alleen bij bijzondere gevallen. De kosten van de tandarts worden vergoed bij:

  • Zeer ernstige problemen aan de kaken of tanden waarvoor speciale tandheelkundige zorg nodig is.
  • Een groeistoornis, ontwikkelingsstoornis en ernstige afwijkingen van de mond of het gebit.
  • Bijzondere tandheelkundige zorg die ervoor zorgt dat het gebit niet verslechtert.
  • Volwassenen die een uitneembaar kunstgebit nodig hebben voor de bovenkaak en onderkaak.

Let op: bij de bovengenoemde kosten wordt er aanspraak gedaan op je eigen risico.

Tandartsverzekering nodig of juist niet?

Veel Nederlanders nemen een tandartsverzekering ‘voor de zekerheid’. De verzekering is eigenlijk niet nodig, maar toch kiezen ze voor een aanvullende tandartsverzekering. Als je een gezond gebit hebt, betaal je waarschijnlijk meer premie aan je tandartsverzekering dan dat je vergoed krijgt. Denk dus goed na of je een tandartsverzekering echt nodig hebt. Dit stappenplan helpt je daarbij.

1.      Ga na of je gebit goed is

Even snel lachen in de spiegel en je ziet binnen een paar seconden of je een gezond gebit hebt, toch? Je mond ziet er misschien goed en verzorgd uit, maar helaas kun je in de spiegel niet zien welke tanden of kiezen er bewegen of in de weg zitten. Leg de keuze van een goed of slecht gebit dus niet bij jezelf, maar bij de tandarts. Ga je elk jaar trouw één of twee keer naar de tandarts en heb je bijna nooit extra behandelingen nodig? Dan hoef je geen aanvullende tandartsverzekering af te sluiten. Heb je vaker extra behandelingen? Dan is het wellicht handig om een tandartsverzekering af te sluiten.

2.      Ga na welke kosten je kunt verwachten

Als aansluiting op de eerste stap, doe je er goed aan om aan de tandarts te vragen welke behandelingen je in de komende jaren kunt verwachten. Je zou de tandarts een offerte kunnen laten maken voor de behandelingen die eraan zitten te komen. Ook kun je zelf kijken naar de prijzen van de verschillende behandelingen.

Tandarts

3.      Bereken welke optie voordeliger is

Stel, je komt er bij de tweede stap achter dat je bovenste kiezen getrokken moeten worden en dat er twee vullingen geplaatst moeten worden. Het verwijderen van de kiezen kost €160,- en het plaatsen van de vullingen kost €100,-. Een aanvullende verzekering kost €20,- per maand.*

De behandelingen kosten dus:

€160 + €100 = €260

De tandartsverzekering kost in dit geval:

€20 x 12 = €240

In dit geval is het dus verstandiger om een aanvullende tandartsverzekering te nemen. Zijn de verwachte behandelkosten lager dan wat je aan je aanvullende verzekering moet betalen? Dan is het beter om geen aanvullende verzekering te nemen en de behandelingen uit eigen zak te betalen.

*De genoemde prijzen zijn niet de echte prijzen.

Al je kosten in kaart brengen?

Wil je een overzicht van al je kosten, maar ook van je uitgaven? Dat kan met het kasboek van KasBoek.nl. Het kasboek maakt in een veilige online omgeving een koppeling met al je rekeningen. Hiernaast heb je altijd deskundig support tot je beschikking. Je kunt het kasboek hier gratis gebruiken!