Creditcard

Voor sommige mensen is een creditcard de normaalste zaak van de wereld, voor andere is het een mysterieus concept. Het is hoe dan ook verstandig om je te verdiepen in deze manier van betalen, aangezien het verschillende voor- en nadelen heeft.

In deze blog leggen we je meer uit over wat een creditcard precies is, en waar je het voor kunt gebruiken. Daarnaast gaan we ook wat dieper in op enkele gevaren en valkuilen die een creditcard met zich meebrengt. Aan het einde van deze blog weet je dus precies wanneer je een creditcard wel, en wanneer juist niet kunt gebruiken.

Wat is een creditcard?

Voordat we dieper ingaan op de voor- en nadelen van een creditcard, leggen we graag nog even uit wat een creditcard nu precies is. Als je een creditcard gebruikt, maak je in feite gebruik van een kortlopende rekening. Je koopt iets met het geld van een bank of kaartverstrekker, en betaalt dat later terug.

Het grootste verschil met een bankpas is dus dat je niet direct het geld van je eigen rekening gebruikt, en dat je over de betalingen met een creditcard vaak rente betaalt.

Wanneer betaal je met je creditcard?

Het feit dat je met een creditcard gebruik maakt van een soort lening kan soms heel goed uitkomen. Er zijn dan ook enkele situaties te bedenken waarin een creditcard de uitkomst kan bieden.

Creditcard betalingen buitenland
Als je iets uit het buitenland wilt bestellen, kan een creditcard goed van pas komen

Noodsituaties

Het allerbeste moment om een creditcard te gebruiken is in noodsituaties. Stel bijvoorbeeld dat je een boete moet betalen, wegsleepkosten moet betalen, of onverwachts een taxi moet bestellen. Als je in die situaties niet genoeg geld op je bankrekening hebt staan is het handig als je een creditcard hebt, daarmee kun je namelijk altijd betalen.

Bestellingen uit het buitenland

Een ander voordeel van een creditcard is dat de meeste kaarten internationaal geaccepteerd zijn. Dat maakt ze ideaal voor betalingen in het buitenland, als je bijvoorbeeld op vakantie bent. Ook als je iets uit het buitenland wilt bestellen kan een creditcard van pas komen. Nederlandse bankpassen worden namelijk op lang niet alle buitenlandse websites geaccepteerd.

Wanneer betaal je niet met je creditcard?

Hoewel er dus wel degelijk situaties zijn waarin je een creditcard kunt gebruiken om te betalen, kent een creditcard ook enkele valkuilen. Er zijn dan ook vaak situaties waarin je beter gebruik kunt maken van je bankpas, of de aankoop beter kunt uitstellen.

Je kunt het niet betalen

“Ik betaal het later wel”, “Over een paar dagen krijg ik mijn loon weer”, “Volgende maand heb ik wat meer geld over”, misschien herken je jezelf wel in deze uitspraken. Als we iets niet kunnen betalen, vinden we vaak allerlei smoesjes om het toch te kopen.

In deze situaties is het een heel slecht idee om je creditcard te gebruiken. Als je het nu niet kunt betalen, kun je het volgende maand waarschijnlijk ook niet betalen. Daarnaast kan het enorm lang duren voordat je het bedrag hebt afbetaald vanwege de hoge rente. Het is dus verstandiger om eerst een tijdje te sparen voor die mooie laptop of tas.

Niet in de schulden
Als je eenmaal in de schulden zit, kom je er lastig uit

Je wilt besparen

Ook als je geld wilt besparen kun je de creditcard het beste zoveel mogelijk mijden. Een aankoop met een creditcard kan namelijk gepaard gaan met een hoop extra kosten zoals transactiekosten en rente. Creditcard-schulden kunnen op die manier snel oplopen en dan raak je met gemak van de regen in de drup.

Inzicht in je financiën

Zeker als je geld wilt besparen, of wanneer je van jezelf weet dat je niet goed met geld om kan gaan, is het dus verstandiger om de bankpas te gebruiken. Hierdoor houd je ook gemakkelijker het overzicht over je financiële situatie.

Het online kasboek van KasBoek kan je helpen een beter inzicht te krijgen in je geldzaken. Het online kasboek maakt een overzicht van al je inkomsten, uitgaven, en rekeningen. Probeer het nu gratis en weet precies hoe je ervoor staat, waar je op kunt besparen, en geef nooit meer te veel uit.