Hoe meer geld?

De meeste mensen zijn, bewust of onbewust, regelmatig bezig met geldzaken. De één richt zich op het verdienen van zoveel mogelijk geld, de ander houdt vooral bij op welke gebieden er het meeste bespaard kan worden. Vaak is het zo dat als je meer gaat verdienen, je ook meer geld uitgeeft. Al dan niet beïnvloed door je omgeving maak je op financieel gebied keuzes waardoor je misschien meer geld gaat uitgeven dan dat er binnenkomt. In deze blog leggen we je uit hoe je dat voorkomt en financieel gezond blijft door ‘beneden je stand’ te leven. Daarnaast geven we je vijf concrete bespaartips waarmee je zeker geld overhoudt.

Wat betekent beneden je stand leven?

Beneden je stand leven gaat uit van een simpele basisregel: minder geld uitgeven dan je op basis van je inkomen of vermogen zou kunnen. Door minder uit te geven dan dat er binnenkomt, houd je logischerwijs een bepaald bedrag over. Met dit extra geld kun je nuttige en financieel verstandige dingen doen zoals sparen, leningen afbetalen of investeren. Veel succesvolle zakenmensen geven aan dat onder je stand leven een van de beste manieren is om geld over te houden en je financiële buffer te laten groeien.

Structureel geld overhouden door te besparen is het tegenovergestelde van boven je stand leven. Als je boven je stand leeft, geef je namelijk meer geld uit dan dat er binnenkomt. Dit kan incidenteel wel gebeuren, bijvoorbeeld als er iets kapot gaat en je een nieuwe televisie of koelkast moet kopen. Maar op de lange termijn is boven je stand leven iets dat je niet vol kunt houden zonder financieel in de problemen te komen.

Tip: onder je stand leven hoeft niet zo moeilijk te zijn. Bedenk welke uitgaven er echt nodig zijn, bedenk daarna welke extra uitgaven jou gelukkig maken en vergelijk deze beide pijlers met je werkelijke uitgaven.

Stel, je hebt deze week een nieuwe telefoon gekocht, terwijl je oude telefoon het nog prima deed. Ga voor jezelf na of deze aankoop valt onder ‘uitgaven die echt nodig zijn’ of ‘uitgaven waar ik echt gelukkig van wordt’. Valt de aankoop onder geen van beide noemers? Dan kun je dit soort uitgaven voortaan beter achterwege laten.

Waarop besparen?
Een goed idee; sparen, leningen afbetalen of investeren!

5 bespaartips door beneden je stand te leven

Maar hoe geef je het onder je stand leven in de praktijk vorm? Hieronder geven we vijf tips die je kunnen helpen bij het besparen, zodat je per maand geld overhoudt.

Maak je uitgaven niet afhankelijk van je inkomsten

Om financieel gezond te kunnen blijven, moet je natuurlijk allereerst genoeg verdienen om je vaste lasten en terugkerende kosten te kunnen betalen. De kern van deze eerste tip zit hem vooral in het verkrijgen van de bewustwording dat je niet ineens veel meer geld moet gaan uitgeven als je een keer meer verdient of binnenkrijgt dan normaal. Bij een bonus, belastingmeevaller of salarisverhoging is het verleidelijk om gelijk een droomvakantie te boeken of de allernieuwste telefoon te kopen. Beter is om het extra geld te beleggen, het te gebruiken voor een aflossing (bijvoorbeeld een lening of hypotheek) of het bedrag op je spaarrekening te zetten.

Een maandelijks budget opstellen voor uitjes

Een gezellig avondje in de kroeg, een zonovergoten festival in de zomer, een voetbalwedstrijd van je favoriete club, een bioscoopbezoek of een sfeervol diner bij kaarslicht; het zijn zomaar een paar voorbeelden van activiteiten die het leven net wat leuker maken. Maar bij elkaar opgeteld kunnen dergelijke uitjes zich ontwikkelen tot een behoorlijke kostenpost. Doordat het bovendien gaat om niet overdreven grote uitgaven die ook nog eens verspreid optreden, voel je de kosten niet altijd direct in je portemonnee.

Door maandelijks een budget vast te stellen voor leuke activiteiten, krijg je meer grip op deze uitgaven. Uit onderzoek van het FoodService Instituut Nederland (FSIN) blijkt bijvoorbeeld dat we in Nederland steeds vaker buiten de deur eten. Met een vast budget geef je niet onverhoopt te veel geld uit aan dit soort activiteiten. Is het door jou gestelde budget voor deze maand op? Dan zul je even moeten wachten tot de volgende maand.

Waarop besparen?
Een abonnement op een magazine dat je alleen eventjes doorbladert = Abo stopzetten!

Maandelijks een vast bedrag voor vakantie

Op vakantie geef je doorgaans gemakkelijker geld uit dan thuis. Je bent in een ontspannen mindset en wilt het maximale uit je reis, verblijf of vrije tijd halen. Dat betekent vaak een terrasje hier en een leuke excursie daar. Toch kun je vakantiekosten aanzienlijk beperken door het vakantiebudget vooraf inzichtelijk te maken. Maandelijks een bedrag storten op een speciale rekening maakt je er beter van bewust wat je in totaal uitgeeft aan en tijdens een vakantie. Zo voorkom je de vervelende verrassing van een vakantie die een stuk duurder uitvalt dan je verwacht had.

Onnodige abonnementen opzeggen

De meesten van ons herkennen het wel: een duur tv-abonnement terwijl je slechts sporadisch televisie kijkt of elke week een magazine op de mat krijgen dat je niet of nauwelijks leest. Het lijken kleine en verwaarloosbare uitgaven, maar op jaarbasis kunnen de kosten van dergelijke abonnementen toch aardig oplopen. Het is dan ook verstandig om zo snel mogelijk afscheid te nemen van abonnementen op diensten en producten die je toch amper gebruikt.

Financiële doelen stellen

Goed financieel beheer valt of staat ook met het creëren van overzicht. Stel voor jezelf duidelijk vast hoeveel geld je per maand wilt besparen. Bekijk welke uitgaven je doet en zie waar de grootste bespaarmogelijkheden liggen. Een kasboek helpt hier zeker bij.

Conclusie

Wil je meer beneden je stand leven en dus structureel meer geld overhouden aan het eind van de maand? Dan heb je niet alleen een gezonde dosis discipline nodig, maar tevens een duidelijk omlijnd financieel plan. De discipline zul je zelf op moeten brengen, het financiële plan kun je gemakkelijk maken en bijhouden met KasBoek.nl. Bekijk onze website voor meer informatie of probeer KasBoek nu gratis uit.