Hoeveel zakgeld en kleedgeld per leeftijd?Het spreekwoord ‘jong geleerd is oud gedaan’ gaat zeker ook op voor het omgaan met geld. Door je kind zak- en kleedgeld te geven, leert hij al vroeg sparen en budgetteren. Essentiële vaardigheden waar je een heel leven lang plezier van hebt. Maar welke bedragen moet je als ouder hanteren bij het geven zakgeld en/of kleedgeld aan je kind? En waar mag hij of zij het aan uitgeven?

Wanneer beginnen met zakgeld?

Pedagogisch onderzoek wijst uit 6 jaar een goede leeftijd is om kinderen voor het eerst zakgeld te geven. Dan herkennen ze meestal al de diverse munten en briefjes. Bovendien blijkt dat kinderen rond hun zesde ook al langzaamaan de waarde van geld beginnen te begrijpen. Ze leren rekenen en gaan zo de diverse valuta aan echte prijzen koppelen. Vanaf een jaar of 7 beginnen kinderen bovendien het spaarprincipe te doorgronden: nu geld opzij zetten om op een later tijdstip (dat bij kinderen natuurlijk nog niet heel ver in de toekomst ligt) iets moois te kunnen kopen.

Klein beginnen

Het is bij het geven van zakgeld verstandig om met kleine bedragen te beginnen. Enkele euro’s per week is voor de leeftijdsgroep tussen 6 en 10 jaar een goed bedrag. Hiermee kunnen ze af en toe een kleinigheidje kopen of sparen voor wat groters zoals een boek of computerspel. Door samen met je kinderen alle uitgaven op een rij te zetten, leg je al op jonge leeftijd de kiem voor een gezonde dosis financieel bewustzijn.

Groepen 7 en 8

Kinderen in het laatste stadium van de basisschool (groepen 7 en 8) of de eerste fase van het middelbaar onderwijs, krijgen in Nederland gemiddeld 15-20 euro per week. Jongens geven doorgaans het meeste uit aan computerspellen, hobbyartikelen en speelgoed. Bij meisjes is minder duidelijk sprake van een of enkele topartikelen, al zijn boeken bij deze groep wel populair. Zeventig procent van de scholieren in de groepen 7 en 8 hecht ook waarde aan sparen. Een deel van het geld dat zij hebben (zakgeld, bijverdiensten) komt dan ook terecht op een spaarrekening. Bij circa 30 procent wint de uitgavedrang het toch van de spaarzin. Voor kinderen uit de hogere basisschoolgroepen heeft het Nibud het lespakket Eurowijs ontwikkeld. Dit is een online game waarmee kinderen spelenderwijs belangrijke dingen leren over het omgaan met geld.

Middelbare school

Op de middelbare school groeit het aantal kinderen met betaalrekeningen en bijbaantjes. Het zakgeld stijgt in deze fase naar 20 (eerste fase middelbare school) tot 25-30 euro (16-18 jaar) Ook de manier waarop het geld wordt besteed verandert gaandeweg tussen de leeftijd van 12 en 15 jaar. Schoenen en uitgaan worden belangrijker, terwijl meisjes ook meer geld gaan uitgeven aan verzorgingsartikelen. Meer dan de helft (circa 57 procent) krijgt bij het besteden van geld verantwoordelijkheid van de ouders door grotendeels zelf te mogen beslissen over de besteding.

Kleedgeld

Vanaf een jaar of 12 krijgen veel kinderen ook kleedgeld. Op die manier kunnen ze helemaal zelf invulling geven aan hun garderobe. Zorg er als ouder wel voor dat voor kleedgeld dezelfde regel geldt als voor zakgeld: op is op. De hoeveelheid kleedgeld die je geeft, hangt af van een aantal factoren:

  • Wat heb ik te besteden? Met een wat ruimere beurs kun je natuurlijk meer geven dan wanneer je goed op de kleintjes moet letten.
  • Wat moet het kind wel of niet van het kleedgeld betalen? Als hij ook zijn sportkleding of winterjas moet betalen is het wel gepast om een hoger bedrag uit te keren dan wanneer dit niet het geval is. Voor een complete garderobe zit je toch al gauw op een maandbedrag van 50 tot 60 euro.

Controle over geldzaken?

Onderzoek wijst uit dat een behoorlijk deel van de jongeren soms of geregeld tegen problemen aanloopt bij het regelen van geldzaken. Ze hebben bijvoorbeeld moeite om verleidende reclames te weerstaan of bepaalde vaste uitgaven op tijd te betalen. Ongeveer een derde deel van de jongeren heeft het gevoel geldzaken onder controle te hebben. Denk hierbij aan genoeg kennis van soorten rekeningen en het hebben van genoeg geld om dingen te kopen die ze graag willen hebben. Een opvoedingsstijl die aandacht besteedt aan het omgaan met geld en kinderen eigen verantwoordelijkheid geeft, blijkt een aantoonbaar positieve invloed te hebben op de omgang met geld die jongeren aan de dag leggen.

Duidelijke afspraken

Het geven van zak- en kleedgeld werkt het beste als je goede en duidelijke afspraken maakt met jouw kind. Let daarbij vooral op de onderstaande aandachtspunten.

  • Geef steeds hetzelfde bedrag en doe dat bij voorkeur op een vast tijdstip. Zo creëer je structuur en overzicht op financieel vlak.
  • Spreek vooraf af hoe lang het kind met zijn of haar zakgeld moet doen. Zo ziet het kind al op jonge leeftijd dat je in het echte leven voor een bepaalde periode meestal maar een beperkt bedrag tot je beschikking hebt.
  • Geef duidelijk aan wat het kind wel of niet van zijn zakgeld moet betalen. KasBoek is een goed hulpmiddel om die posten overzichtelijk naast elkaar te zetten.

Stimuleer kinderen om te sparen. Zo leren ze om geld opzij te zetten voor grote en onverwachte uitgaven. Een inzicht waar ze later alleen maar profijt van zullen hebben!