Baby kosten

Ben je zwanger of heb je een sterke kinderwens? Dan kan het geen kwaad om al in een vroeg stadium in kaart te brengen wat een baby je gaat kosten. Er komen immers nogal wat uitgaven om de hoek kijken bij gezinsuitbreiding. Denk bijvoorbeeld aan het inrichten van de babykamer, luiers, babyvoeding, babykleding en speelgoed. In dit artikel maken we inzichtelijk welke kosten allemaal gemoeid zijn met de komst van een kleine spruit.

Gemiddelde kosten baby

Het is natuurlijk onmogelijk om een vast prijskaartje te hangen aan de komst van een baby. De gemaakte kosten verschillen per gezin en hangen grotendeels af van de eigen wensen en beurs. Toch is het wel mogelijk om aan de hand van gemiddelden een goede inschatting te maken. Volgens cijfers van het CBS kost het eerste kind een gezin circa 17 procent van het netto maandinkomen. Bij volgende kinderen daalt dit bedrag, vooral omdat je dan natuurlijk al de nodige spullen in huis heeft die reeds voor het eerste kind zijn aangeschaft.

Kosten vóór de geboorte

Het maken van kosten voor het nieuwe kind begint natuurlijk al tijdens de zwangerschap en rond het moment voor de bevalling. De kinderkamer moet bijvoorbeeld al ingericht en klaar voor gebruik zijn op het moment dat de baby ter wereld komt. Natuurlijk kun je de babykamer zo duur maken als je zelf wilt, maar een leuke en mooi ingerichte kamer kost toch op zijn minst enkele honderden euro’s.

Andere voorbeelden van uitgaven die worden gedaan vóór de komst van de baby zijn kraamzorg, een kraampakket (dit bevat medische artikelen die nodig zijn tijdens en kort na de bevalling) en geboortekaartjes. Al met al lopen de totale kosten van deze diensten en benodigdheden al gauw op tot ruim 500 euro. Het voordeel is wel dat het grotendeels gaat om eenmalige kosten.

Kosten voor de babyuitzet

De volgende groep uitgaven behelst de babyuitzet. Dit zijn vooral de uitgaven die nodig zijn voor de verzorging en het comfort van het nieuwgeboren kindje. Denk bijvoorbeeld aan artikelen als een kinderwagen, buggy, autozitje, babykleding, toebehoren voor het geven van borst- en flesvoeding, babyfoon, box- en boxkleed, fopspeen en slaaptoebehoren. Ook dit kun je natuurlijk zo duur maken als je wenst, maar reken toch op een uitgavenpost van zeker 400-800 euro.

Kosten van een babyDoorlopende kosten

De bovengenoemde kosten hebben vooral een eenmalig of incidenteel karakter. Maar een baby brengt natuurlijk ook regelmatig (bijvoorbeeld maandelijks of wekelijks) terugkerende kosten met zich mee. Luiers en babyvoeding zijn goede voorbeelden. De wekelijkse boodschappen zullen met een baby in huis dus wat duurder worden.

Als je blijft werken, zeker in een tweeverdienersgezin, heb je bovendien opvang voor de baby nodig in de vorm van een professionele instelling of betrouwbare babysitter. Dit kost al gauw tussen de 5 en 9 euro per uur. Via een regeling als de kinderopvangtoeslag kun je gelukkig wel een (groot) deel van de kosten vergoed krijgen. Hoeveel je uiteindelijk betaalt voor kinderopvang hangt in de praktijk af van factoren zoals het inkomen en het aantal uren kinderopvang dat je afneemt.

Babykosten zelf in de hand houden

Hoewel bepaalde uitgaven natuurlijk absoluut nodig zijn, heb je zelf veel invloed op het babybudget. Het is de vraag of je baby wel echt een dure merkbuggy nodig heeft of per se van prijzige merkkleding voorzien moet worden. Luiers van een huismerk zijn bovendien niet per definitie slechter dan bekende merkluiers. Probeer vooral de ideale balans te vinden tussen besparen en verwennen. Natuurlijk wil je jouw kersverse gezinslid in de watten leggen, maar daar hoeft lang niet altijd een spectaculair prijskaartje aan te hangen.

Babykosten inzichtelijk maken met KasBoek

Wil je weten of je nog goed rond kunt komen na de komst van de baby? Neem dan de veranderingen in jouw inkomsten en uitgaven eens goed onder de loep. Het is bijvoorbeeld handig om een nieuwe begroting te maken.

Dit kan heel gemakkelijk met een online kasboek van KasBoek.nl. Het ysteem stelt je in staat om jouw nieuwe inkomen af te wegen tegen de extra kosten die je gaat maken. Zo zie je binnen een paar muisklikken of je geld tekort komt of juist niet. Daarnaast kunt je jouw financiële situatie ook vergelijken met die van andere gezinnen met jonge kinderen. Zo stel je dus nauwkeurig vast welke uitwerking de komst van een baby heeft op jouw financiële situatie.