Goedkoop eten

Als je op jezelf gaat wonen kom je er al snel achter dat eten voor één persoon vaak duurder is dan eten voor twee of meer personen die de kosten delen. Omdat kleine hoeveelheden vaak relatief duur zijn heb je al snel het gevoel dat het goedkoper kan.

Gelijk heb je, er zijn genoeg manieren om als alleenstaande op je dagelijkse maaltijden te besparen. In deze blog geven we je een paar tips die je helpen om zo goedkoop mogelijk in je eentje te eten.

Houd rekening met de seizoenen

De eerste manier om de kosten van je maaltijd te drukken is om rekening te houden met de seizoenen. Dat klinkt misschien vreemd, maar je kunt er wel degelijk geld mee besparen. We hebben het namelijk niet over de vier jaargetijden, maar over de seizoenen waarin groente en fruit groeien en geoogst worden.

Als een groente of fruit in overvloed beschikbaar is, daalt de prijs vaak. Aan de andere kant kunnen bepaalde soorten groente en fruit aardig in prijs stijgen als je ze buiten het seizoen koopt. Daarnaast smaakt groente en fruit vaak beter in hun oogstseizoen. Je eet dus niet alleen goedkoper, maar ook een stuk lekkerder.

Eet meer groente en fruit
Groente en fruit zijn in hun oogstseizoen niet alleen goedkoper, vaak zijn ze ook lekkerder

Koop lang houdbare producten

Goederen die je in grote hoeveelheden koopt zijn doorgaans goedkoper dan wanneer je ze in kleine verpakkingen zou kopen. Dat geldt voor een hele hoop dingen, en dus ook voor eten. Als je goedkoop wil eten, kun je dus het beste de grootst mogelijke verpakkingen kopen.

Als je in je eentje woont wordt dat echter al snel een probleem. Je moet die grote verpakkingen namelijk wel op hebben voordat de houdbaarheidsdatum verstrijkt, anders haal je er geen voordeel uit. Focus je dus op producten die lang houdbaar zijn, zoals rijst. Daar kun je een grote voordeelverpakking van kopen en lang van genieten.

Vries je eten in

Er is natuurlijk nog een manier om langer van je eten te genieten, en dat is door het in te vriezen. Maaltijden die je invriest kun je vaak nog weken bewaren. Kook dus af en toe voor twee en vries de helft in. Dan heb je de week erna een ‘gratis’ maaltijd. Je kunt zelfs een grote pot soep, of een grote pan nasi maken en dat allemaal invriezen. Dan heb je een vriezer vol goedkope eenpersoonsmaaltijden. 

Maak van vlees een luxe

Vlees bij het avondeten is in Nederland bijna verplichte kost. Dit is echter vaak het duurste element van je maaltijd. Gelukkig kun je vlees ook goed invriezen en zo een lange tijd bewaren, maar door simpelweg minder vlees te eten bespaar je ook een hoop geld.

Eet minder vlees
Bespaar geld en milieu door van vlees een luxe te maken

Probeer van vlees eten een luxe te maken door het bijvoorbeeld ‘maar’ drie keer in de week te eten. Hierdoor bespaar je niet alleen geld, maar ook het milieu. Ten slotte dwing je jezelf om gevarieerder en gezonder te eten.

Houd je uitgaven in de gaten

Goedkoop eten als alleenstaande is dus heel goed mogelijk, vaak hoef je niet eens in te leveren op variatie of gezondheid. Probeer deze tips dus op te volgen en kijk of je uitgaven erdoor dalen. Inzicht in je uitgaven is namelijk een handig hulpmiddel als je geld wilt besparen.

Het online kasboek van KasBoek kan je helpen met geld besparen. Hier worden al je inkomsten, uitgaven en bankrekeningen ondergebracht in een duidelijk overzicht. Hierdoor krijg je met gemak inzicht in je financiële situatie en zie je direct waar je geld kunt besparen. Probeer het online huishoudboekje van KasBoek nu gratis.