Geen autogebruik, schors de verzekering

Ben je in het bezit van een auto, maar gebruik je deze tijdelijk niet? Dan kun je geld besparen door je autoverzekering tijdelijk te schorsen. Schorsen is een goede optie als je bijvoorbeeld een lange tijd het land uit gaat. Lees in deze blog wat schorsen is, waarom je het zou doen, wat de voorwaarden zijn en hoe je kunt schorsen en wat de kosten hiervan zijn. 

Wat is schorsen?

Schorsen houdt in dat je de verzekering van je auto voor een bepaalde tijd stopzet. Dit kan alleen als je je auto tijdelijk niet gebruikt. Als je de auto niet gebruikt, omdat je bijvoorbeeld een tijd naar het buitenland gaat of misschien wel twee auto’s hebt, is schorsen een goede oplossing. Schorsen kan je namelijk geld besparen. 

Waarom autoverzekering schorsen?

Het schorsen van je auto bespaart geld op meerdere vlakken. Als je zeker weet dat je de auto in ieder geval een tijd niet meer gebruikt, kun je de auto laten schorsen. Vanaf het moment dat deze geschorst is, hoef je...

  • ...de auto niet meer APK te laten keuren.
  • ...de auto niet meer te verzekeren.
  • ...geen motorrijtuigenbelasting meer te betalen.

Vanaf het moment dat de auto is geschorst, is het verboden om hiermee op de openbare weg te rijden. Daarnaast moet de auto op je eigen terrein staan. Als de auto op de straat staat, maak je gebruik van de openbare weg terwijl je hier niet voor betaalt én is er alsnog een kans dat er iemand tegenaan rijdt. Heb je de verzekering van je auto geschorst en staat deze toch op de openbare weg? Dan riskeer je een boete die kan oplopen tot €1.200.

De voorwaarden van schorsen

Er zitten bepaalde voorwaarden aan het schorsen van je autoverzekering. Houd hier rekening mee wanneer je je autoverzekering stopzet:

  • Het schorsen van de auto kan maximaal twaalf maanden per keer. Je bent hierna zelf verantwoordelijk om de schorsing te verlengen. Als je de schorsing niet verlengt, gaat de verzekeraar er vanuit dat je de auto weer gaat gebruiken en staat je auto dus geregistreerd als onverzekerde auto. Dit levert een boete op.
  • Tijdens het schorsen van de verzekering mag de auto enkel en alleen op eigen terrein staan. Zo kan er geen schade aan de auto gebracht worden door derden en maakt de auto geen gebruik van de openbare weg.
  • Voordat je auto geschorst kan worden bij de verzekering, dien je eerst het kenteken te schorsen bij de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer).

Hoe kun je schorsen en wat zijn de kosten?

Het schorsen van je auto kan op meerdere manieren. Online kun je je auto laten schorsen via de website van de RDW. Ook kun je de schorsing regelen bij een kentekenloket in de buurt. Als je de autoverzekering stop wilt zetten, dan dien je het tenaamstellingsbewijs van je auto en een geldig identiteitsbewijs bij je te hebben.

Er zijn drie tarieven die de RDW hanteert voor het schorsen van de auto. Als je een auto hebt van vijftien jaar of jonger en onder de 3.500 kilo, dan betaal je een tarief van €73,10. Als je de auto meerdere keren per jaar voor korte periodes wilt schorsen, dan kost het je €120,10. Heb je een voertuig dat niet aan de bovenstaande beschrijving voldoet, dan kost het je maar €24,10. Het verlengen van een schorsing na een jaar kost ook €24,10.

Nog meer besparen?

Als je van plan bent je auto een tijdje niet te gebruiken, is het stopzetten van de autoverzekering dus een goede manier om geld te besparen. Je betaalt niet meer voor APK-keuringen, verzekeringen en belastingen. Tijdens het schorsen moet de auto wel op eigen terrein staan en dien je ook het kenteken te schorsen.

Wil je naast het schorsen van je autoverzekering nog meer besparen? Dat kan met het slimme KasBoekje.nl. Dit boekje houdt alle inkomsten en uitgaven nauwkeurig bij, geeft je een saldoprognose, kan budgetten opstellen en signaleert je belangrijkste bespaarmogelijkheden. KasBoek.nl heeft ook een gratis versie beschikbaar.