Wat kost een huisdier en hoe kan ik besparen?Binnenkort is het weer dierendag, een speciaal moment waarop onze huisdieren volop in de spotlights staan en door hun baasjes worden verwend. Wetenschappelijk onderzoek heeft al meermaals aangetoond dat huisdieren een heilzame uitwerking hebben op het menselijk gemoed. Ze bevorderen geluksgevoelens, vormen een goed medicijn tegen eenzaamheid en depressie en brengen volop gezondheidsvoordelen met zich mee. Geen wonder dus dat dierendag zo populair is. Maar een huisdier is tevens een flinke investering. In dit artikel laten we in het kader van dierendag zien wat een dier kost en hoe je op een slimme manier de kosten voor je huisdier kunt beperken.

De heilzame werking van een huisdier

Uit verschillende onderzoeken naar de relatie tussen mens en dier blijkt dat mensen met een huisdier vaak bovengemiddeld gelukkig zijn. Spelen met een huisdier bevordert bijvoorbeeld de aanmaak van het gelukshormoon oxytocine. Daarnaast is aangetoond dat contact met huisdieren zorgt voor een lagere bloeddruk en een verminderd stressniveau. Hondenbezitters die vaak met hun viervoeter gaan wandelen lopen bovendien minder risico op overgewicht omdat ze dankzij hun dieren veel beweging krijgen. Daarnaast is een hond ook goed voor uw sociale leven. Diverse studies wijzen uit dat het hebben van een hond leidt tot meer spontane gesprekken op straat. Tot slot hebben huisdieren een positief effect op kinderen met autisme, ADHD of andere problemen.

Kosten van een huisdier

Een huisdier is dus goed voor lichaam en geest. Maar het aanschaffen van zo’n huisgenoot brengt uiteraard wel extra kosten met zich mee. Jouw dier moet namelijk ook eten en drinken. Daarnaast kan elk levend wezen natuurlijk ziek worden. Ook dit kan flink in de papieren lopen, want dierenartsen zijn niet goedkoop. De kosten die zijn verbonden aan het hebben van een huisdier kunnen worden onderverdeeld in aanschafkosten, doorlopende kosten en eventuele extraatjes, zoals een verrassing voor dierendag.

Wat kost een hond of kat?

Hoe duur een dier is, hangt natuurlijk grotendeels af van de soort. Het spreekt voor zich dat een hond of kat duurder is dan een cavia of goudvis. Maar op welke kosten moet je daadwerkelijk rekenen?

  • Een rashond (pup) met stamboom: aanschafprijs 1000-1250 euro en gemiddeld 500-600 euro per jaar aan doorlopende kosten. Een hond zonder stamboom kost gemiddeld tussen de 400 en 500 euro.   
  • Een kat met stamboom: de aanschafprijs bedraagt circa 750 euro, terwijl je aan doorlopende kosten jaarlijks zo’n 500-550 euro kwijt bent. Een kat zonder stamboom kost bij aanschaf gemiddeld zo’n 100 euro, terwijl de doorlopende kosten niet verschillen van de bedragen die gelden voor een kat met stamboom.
  • Knaagdieren en konijnen: de aanschafprijs bedraagt doorgaans 10-100 euro (hamsters of muizen zijn goedkoper dan konijnen of chinchilla’s), terwijl je wat betreft de doorlopende kosten kunt rekenen op een bedrag van € 300-500 per jaar. De eenmalige kosten voor zaken als een hok, ren, voerbakjes en drinkfles komen gemiddeld uit op zo’n 150 euro.
  • Aquariumvissen: de aanschafprijs van de dieren zelf bedraagt slechts enkele tientjes. De grootste kostenposten zijn het aquarium en de diverse toebehoren zoals de pomp, thermometer, verlichting, bodembedekking, planten en stenen. Reken hiervoor op een bedrag van € 175-300. De terugkerende kosten per jaar liggen tussen de 200 en 300 euro.
  • Terrariumdieren: de aanschafprijs verschilt per soort. Een baardagame of koningspython heb je vaak al voor minder dan € 100, terwijl de prijs voor een exotisch, weinig gehouden reptiel doorgaans veel hoger ligt. Het terrarium en de inrichting kost je gemiddeld tussen de 500 en 600 euro. De terugkerende kosten bedragen op jaarbasis 700 tot 900 euro.
  • Vogels: ook hier is de aanschafprijs erg variabel. Een grasparket of zebravink kost je hooguit enkele tientjes, terwijl aan sommige papegaaien een prijskaartje van honderden euro’s hangt. De terugkerende kosten hangen ook af van het type vogel en liggen tussen de 200 euro (zebravink) en 550-600 euro (amazonepapegaai).

Voeding

Gelukkig zijn er wel mogelijkheden om het budget voor je huisdier binnen de perken te houden. Het eten is een van de grootste uitgavenposten. Tegelijkertijd zijn er op dit vlak veel besparingsmogelijkheden. Koop hondenvoer of vogelzaad bijvoorbeeld in grote familiezakken. Ga ook na of extra ingrediënten uit het voer van de dierenspeciaalzaak echt nodig zijn voor de gezondheid van jouw dier. Als dit niet het geval is, kun je het voedsel ook gewoon in de supermarkt kopen

Speelgoed

Zeker speelse dieren zoals honden of katten hebben behoefte aan afleiding en vermaak in de vorm van speeltjes. Speeltjes zijn er in alle soorten, maten en prijsklassen. Het voordeel van een hond of kat is dat het hem of haar niet uitmaakt hoe duur een speeltje is. In plaats van enkele tientjes uit te geven aan speelgoeditems uit de dierenwinkel, kun je ter gelegenheid van een evenement als dierendag ook je eigen creativiteit de vrije loop laten en zelf iets maken.

Oppas regelen

Kan jouw huisdier niet mee op vakantie? Dan hoeft je niet per se veel geld uit te geven aan een dierenhotel of hondenpension. Kijk eerst eens rond in de omgeving of er niet iemand is die een tijdje voor je dier kan en wil zorgen. Denk bijvoorbeeld aan een goede vriend of een familielid. Dan is de kans ook groot dat dier en oppasser elkaar al kennen en jouw trouwe huisvriend de aandacht krijgt die hij verdient.

Adopteer een asieldier

Wil je graag een hond of kat zonder de hoofdprijs te betalen? Of help je een dier in nood graag aan een beter bestaan? Dan kan een hond of kat uit het asiel uitkomst bieden. Wat is mooier dan een dier een tweede kans geven in de vorm van een nieuw thuis? Een goede daad die geld bespaart en helemaal past bij de geest van dierendag. 

Kwaliteit gaat langer mee

Ga bij het kopen van materialen als halsbanden, riemen, manden, terraria en aquariums voor kwaliteit. De hogere aanschafprijs wordt gecompenseerd door de hogere duurzaamheid en langere levensduur van kwaliteitsproducten. Op de lange termijn ben je goedkoper uit met spullen waar je jarenlang plezier van hebt.

Gezondheid van uw huisdier

Natuurlijk streef je naar de beste levenskwaliteit voor jouw huisdier. Zeker voor soorten die relatief lang leven zoals papegaaien, honden en katten resulteert dit op den duur vaak in medische kosten. Toch zijn er ook goede manieren om op de dierenarts te besparen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je veel weet over de biologie en fysiologie van het huisdier van jouw keuze. De broodnodige informatie is gemakkelijk te vinden door goede boeken, specialistische dierenwebsites en leerzame dvd’s uit te pluizen. Meer kennis voorkomt dat je voor elk wissewasje naar de dierenarts snelt en de kosten zich snel opstapelen. Een speciale dierenverzekering kan ook een manier zijn om onverwacht hoge dierenartsrekeningen voor te zijn. Het is tevens verstandig om een financiële buffer aan te leggen voor jouw huisdier. Zo blijft er altijd extra geld over om de gezondheid en het welzijn van jouw maatje te waarborgen.  

Koop tweedehands

De benodigdheden voor jouw huisdier hoeven ook niet altijd splinternieuw te zijn. Op sites als Marktplaats staan vaak goede tweedehandsartikelen voor een fractie van de winkelprijs. Kijk bovendien ook eens rond in jouw vrienden- en kennissenkring. Misschien staat er ergens nog wel een ongebruikte of inmiddels overbodige hondenmand, kattenbak of vogelkooi.

Conclusie

Hoewel het aanschaffen van een huisdier altijd gepaard gaat met een extra stukje verantwoordelijkheid en bepaalde kosten, zijn er volop mogelijkheden om zo’n leuke huisgenoot betaalbaar te maken. Een online kasboek als KasBoek.nl is een prima hulpmiddel om alle uitgaven die je voor een huisdier doet inzichtelijk te maken. Zo kan je jouw kat, hond of andere dierlijke kompaan op dierendag flink verwennen zonder daarbij heel diep in de buidel te hoeven tasten!