Budgettips voor een betaalbaar sinterklaasfeest

De pepernoten die in het herfsttij van de zomer opduiken in de winkelschappen en de vuistdikke speelgoedgids die op de deurmat ploft verraden het al: het heerlijke avondje komt weer naderbij. Voor kinderen is Sinterklaas natuurlijk een van de hoogtepunten van het jaar, maar de goedheiligman zadelt ouders niet zelden op met de nodige financiële kopzorgen. Toch is het ook goed mogelijk om met een beperkt budget een leuk sinterklaasfeest te vieren. In dit artikel tonen we je hoe.

Spaar voor Sinterklaas

Een goede voorbereiding is vaak het halve werk. Die wijsheid is ook van toepassing op het sinterklaasfeest. Sinterklaas is een evenement dat gekoppeld is aan een vaste datum. Je kunt er ook het hele jaar op voorbereiden. Door elke maand een bescheiden bedrag opzij te zetten en op tijd te beginnen met sparen, heb je tegen de tijd dat de sint in het land is al een mooi bedrag bij elkaar. Elke maand een klein bedrag reserveren voor Sinterklaas doet ook minder pijn dan het eenmalig uitgeven van een flinke smak geld in december.

Koop cadeaus online

In december puilen de etalages van de speelgoedwinkels natuurlijk uit met de nieuwste spullen en leukste hebbedingetjes. Heel aanlokkelijk uiteraard, zeker als het uitgestalde assortiment ook nog het droomcadeau van jouw kind herbergt. Toch is het verstandig om ook nog eens een uitgebreide rondgang langs de diverse webwinkels te maken. Veel producten zijn online namelijk een stuk gunstiger geprijsd dan in fysieke winkels. Ook per webshop kunnen de prijzen flink variëren. Veel webwinkels werken ook met kortingscodes (Bol.com is een goed voorbeeld), waardoor je uiteindelijk nog goedkoper uit bent.

Ruilen

Ruilen kan een prima manier zijn om goedkoop aan het ideale sinterklaascadeau te komen. Ruil speelgoed en kleding met andere ouders. Zo kun je met de hand op de knip toch aan een leuk geschenk komen. Je kunt hier vrienden voor inschakelen, maar bijvoorbeeld ook een oproep plaatsen op sociale media of naar een speciale ruilbeurs gaan.

Koop tweedehands

Statusbewustzijn is de meeste kinderen nog vreemd. Ze zijn dan ook vaak net zo tevreden met tweedehands speelgoed als met splinternieuwe producten. De opkomst van platforms als Marktplaats maakt het vandaag de dag bovendien gemakkelijker dan ooit om tweedehandsartikelen te vinden die nog in prima staat verkeren. Plastic speelgoed of pluche dieren zijn met een goede wasbeurt (gebruik bij voorkeur fijnwasmiddel) bovendien prima schoon te maken.

Win- en supermarktacties

Veel winkels, supermarkten en organisaties houden rond Sinterklaas ook speciale acties. Bepaalde winkelketens bieden kinderen bijvoorbeeld de mogelijkheid om hun schoen te zetten. In ruil voor een tekening of kleurplaat stopt de sint er dan een leuke aardigheid in. Sinterklaas is ook de tijd waarin veel prijsvragen worden uitgeschreven. Dit levert vaak mooie (speelgoed)prijzen op. Meedoen is meestal gratis, dus wat houd je tegen?

Kies voor meerdere en nuttige cadeaus

De voorpret en het uitpakken van de cadeaus verschaft kinderen vaak net zoveel plezier als de items zelf. Hier kun je handig op inspelen door meerdere en kleinere cadeaus te geven in plaats van één heel groot of duur geschenk. Op die manier koppel je een extra dosis gezelligheid (meer uitpakwerk betekent ook een langere pakjesavond) ook handig aan een behoorlijke besparing. Door iets te kopen wat jouw kind sowieso al nodig had, sla je tevens twee vliegen in een klap.

Zelf lekkernijen maken

Sinterklaas staat natuurlijk symbool voor een aantal typische november- en decemberlekkernijen. Denk bijvoorbeeld aan speculaas, chocola, pepernoten en warme chocolademelk. Door die waren zelf te maken, kun je tijdens het vieren van het sinterklaasfeest ook gemakkelijk besparen op de inwendige mens. Hetzelfde geldt ook voor het maken van een gourmetassortiment of tapasschaal. Zelf vlees en groenten snijden is een stuk voordeliger dan het kopen van kant-en-klare pakketten of schotels.

Sinterklaasuitgaven plannen met KasBoek

Wil je precies weten hoeveel je kunt besteden aan de sinterklaascadeaus? Of ben je nieuwsgierig naar wat je op jaarbasis kunt sparen om de dure decembermaand door te kunnen komen? Kies dan voor een online huishoudboekje van KasBoek. Met dit handige hulpmiddel haal je al jouw af- en bijschrijvingen op uit internetbankieren en kun je precies nagaan hoeveel financiële speelruimte er voor Sinterklaas beschikbaar is.