Aangifte belastingdienst

Het voorjaar doet langzaamaan zijn intrede. Dit betekent dat ook de jaarlijkse belastingaangifte weer voor de deur staat. Hoewel het invullen van dit document waarschijnlijk geen klus is waar je handenwrijvend voor achter de computer gaat zitten, is er met een paar trucs en tips wel financieel voordeel uit de aangifte te halen. Wij laten je zien hoe!

Aftrekposten benutten

Een deel van de aangifte wordt al op voorhand ingevuld door de Belastingdienst. Dat geldt echter niet voor de aftrekposten. Het gevolg is dat mensen vaak honderden euro’s laten liggen door (een deel van) die aftrekposten over het hoofd te zien. Wie de regels kent, kan het hele jaar door fiscaal slimme keuzes maken en bij de belastingaangifte alle extraatjes binnenhalen waar hij of zij recht op heeft.

Bedragen afronden op hele euro’s

Je mag alle ingevulde bedragen afronden op hele euro’s. Onder de streep kan dit een leuk voordeel opleveren. Het is namelijk toegestaan om aftrekposten naar boven en looninkomsten en vermogen juist naar beneden af te ronden.

Kijk goed naar specifieke zorgkosten

Zorgkosten zijn over het algemeen niet aftrekbaar. Toch is er wel een uitzondering op die regel. De zogenaamde specifieke zorgkosten mag je namelijk wel aftrekken. Maar wat verstaan we hier in de praktijk onder? Voorbeelden van specifieke (en dus aftrekbare) zorgkosten zijn:

  • extra gezinshulp bij ziekte;
  • extra kosten voor kleding en beddengoed bij ziekte;
  • aftrekbare vervoerskosten voor ziekenbezoek;
  • vervoerskosten van en naar ziekenhuizen en artsen;
  • thermometers en bloeddrukmeters;
  • de batterijen voor gehoorapparaten.

Afgeronde bedragenBedragen afronden op hele euro’s kan je geld besparen

Aftrekpost voor giften optimaal benutten

Ook giften aan het goede doel vormen een vaak vergeten aftrekpost. Schenk je aan een ANBI-instelling? Dan kun je zelfs (bij giften tot vijfduizend euro) 125 procent van de gift aftrekken. Nu deze extra hoge giftenaftrek sinds 2018 wettelijk is vastgelegd, is het heel aantrekkelijk om een schenking aan een cultureel goed doel voor een periode van (minstens) 5 jaar vast te leggen.

Houd bij het aftrekken van giften ook altijd rekening met de drempel van 1 procent. Gewone giften aan een goed doel zijn namelijk pas aftrekbaar als je in een jaar meer 'gewoon' schenkt dan 1 procent van het genoten jaarinkomen. Deze drempel is te omzeilen door gewone giften om te zetten in een periodieke (dus geregeld terugkerende) gift.

Middeling aanvragen

Heb je per jaar of door het jaar heen een variabel inkomen, bijvoorbeeld omdat de piek van jouw inkomsten uit arbeid in de zomermaanden ligt? Dan kan het interessant zijn om bij de Belastingdienst middeling aan te vragen. Wat houdt dit in? In het geval van middeling worden jouw inkomsten over de afgelopen drie jaar gelijkelijk verdeeld. Is er vanuit jouw oogpunt sprake van een belastingvoordeel? Dan krijg jehet verschil (er geldt wel een drempel van 545 euro) terug. Middeling komt vooral voor in de onderstaande situaties:

  • je bent ondernemer, zzp’er of freelancer;
  • je hebt na het afronden van een studie een vaste baan gekregen terwijl je eerder een bijbaan naast de studie had;
  • je hebt een ontslagvergoeding of ‘gouden handdruk’ ontvangen;
  • je bent minder gaan werken of hebt onbetaald verlof opgenomen (bijvoorbeeld voor een sabbatical of wereldreis).

Hypotheek aflossen

Als je een hypotheek hebt, is het in sommige gevallen voordelig om die vrijwillig (geheel of gedeeltelijk) af te lossen. Die stelregel is vooral vaak van toepassing op kleine hypotheken. Bekijk wel altijd de checklist extra aflossen om erachter te komen of het in jouw situatie verstandig is om eerder af te lossen. Je wilt immers geen boete betalen bij de bank…

Goed financieel beheer valt of staat ook met het creëren van overzicht. Stel voor jezelf duidelijk vast hoeveel geld je per maand wilt besparen. Bekijk welke uitgaven je doet en zie waar de grootste bespaarmogelijkheden liggen. Een gratis kasboek helpt hier zeker bij.

HypotheekDe hypotheek (vervroegd) aflossen kan belastingvoordeel opleveren

Grote uitgaven doen of vooruitbetalen

Dit jaar zal het niet meer uitmaken voor de aangifte als je het nog niet hebt gedaan, maar probeer met het oog op volgend jaar ook rekening te houden met de vermogensheffing. Door grote aankopen die sowieso noodzakelijk zijn of reeds op stapel staan al voor het verstrijken van het jaar te doen, wordt jouw vermogen in box 3 lager. Dit scheelt, want over het bedrag boven de heffingsvrije grens (30.360 euro voor alleenstaanden en 60.270 als er sprake is van een fiscaal partner) moet je extra belasting betalen. Het percentage dat wordt gebruikt om de vermogensheffing te berekenen, is beduidend hoger dan wat de banken momenteel aan spaarrente uitkeren.

Gemakkelijker en beter invullen met een digitaal huishoudboekje

Het kan best een klus zijn om alle gegevens die nodig zijn voor het invullen van de belastingaangifte bij elkaar te zoeken en op een rijtje zetten. Een digitaal kasboek van KasbBoek.nl maakt die taak een stuk eenvoudiger. Met de software haalt je al jouw af- en bijschrijvingen op uit internetbankieren van al jouw banken. Al jouw inkomsten en uitgaven worden automatisch ingedeeld in vrij aan te passen rubrieken, zoals huishouden, salaris, hypotheek, verzekeringen, abonnementen, etc. Zo heb je alle gegevens bij de hand die nodig zijn om aftrekposten snel te identificeren en financieel voordeel uit jouw belastingaangifte 2019 te halen.