Financieel gezond 2019

De goede voornemens vliegen ons alweer om de oren. Gezonder leven staat bij iedereen hoog op het lijstje, evenals het zoeken naar een nieuwe baan en het maken van die ene droomreis. Het op orde maken van de financiën horen we helaas minder vaak, terwijl dit toch een belangrijk onderdeel is voor een stabiel leven. In deze blog geven we je vijf tips op financieel gebied, zodat jij in 2019 je financiële zaken op orde hebt.

5 geldtips voor het nieuwe jaar

Om ervoor te zorgen dat je in 2019 leuke dingen kunt (blijven) doen, is het belangrijk om een stabiele financiële huishouding te hebben. Hieronder geven we je vijf tips die stabiliteit in je financiën geven.

1. Financiële doelen stellen

Goede voornemens zijn leuk, maar vaak stranden deze in de eerste weken van het nieuwe jaar. Om te zorgen dat de slaagkans groter is, dien je concrete doelen op te stellen. Belangrijk hierbij is dat de doelen haalbaar zijn. Stel bijvoorbeeld als doel om een bepaald percentage van je salaris te sparen in plaats van een vast bedrag. Een percentage is altijd in verhouding met hetgeen wat je die maand hebt verdiend.

Wees streng, maar blijf rechtvaardig voor jezelf. Lukt het je niet om elke maand 35% van je salaris te besparen? Stel je doel dan bij naar 30%. Belangrijk hierbij is dat je niet vergeet jezelf te belonen als je je doel hebt behaald.

2. Laat je niet verleiden

De bekende merken in de retailwereld weten precies welke kleding ze aan jou moeten laten zien om je warm te maken voor een aankoop. Het lijkt toeval dat jij twee dagen geleden een shirt bekeek via een webshop-app en dat deze vandaag met 20% korting aangeboden wordt. Helaas is dit één van de vele slimme trucs die de webshop uit de kast haalt om jou over te halen tot een aankoop. Verklein het risico van de verleiding en verwijder de webshop-apps van je smartphone. Meld je daarnaast ook af voor de e-mails met aanbiedingen en nieuwsbrieven om verleiding te voorkomen.

3. Zorg voor overzicht

Hou jij altijd iets over aan het eind van de maand? Kom je juist geld tekort? Of heb je geen idee hoe jouw financiële huishouding eruit ziet? Zorg dan dat je een duidelijk overzicht hebt van jouw inkomsten en uitgaven. Met een duidelijk overzicht zie je in één oogopslag waar je geld naartoe gaat en waar je dus op kunt besparen. Je kunt het handmatig bijhouden, maar je kunt het ook geautomatiseerd bijhouden met een online kasboek. De digitale kasboek maken een koppeling met je rekeningen, waardoor jouw financiële pijnpunten duidelijk worden. Probeer een online kasboek nu gratis om te kijken of het voor jou werkt.

Boodschappenlijstje
Boodschappen doen? Maak eerst een lijstje!

4. Doe boodschappen met een lijstje

Vermijd impulsaankopen door alleen de boodschappen op je lijstje aan te schaffen. Met een duidelijk plan ben je sneller klaar met de boodschappen en koop je geen producten die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Vaak ben je ook voordeliger uit als je niet alleen bij de supermarkt je producten koopt. Op de markt hebben ze goedkopere groente dan in een supermarkt.

5. Opzeggen, overstappen, besparen

Er zijn ieder jaar weer tal van mogelijkheden om over te stappen op goedkopere verzekeringen en abonnementen. Maak hier dan ook gebruik van! Neem de tijd om uit te zoeken welke verzekeringen en abonnementen voor jou het voordeligst zijn. Bedenk goed wat je zoekt en betaal vooral niet voor dingen die je niet nodig hebt. Een aanvullende tandartsverzekering terwijl je een gezond gebit hebt? Dat is niet nodig. Vaak ben je goedkoper uit als je de jaarlijkse controle zelf betaald.

Hulp met besparen?

Een online kasboek is de ideale manier om inzicht te krijgen in jouw financiële situatie. Deze stabiele basis geeft jouw de mogelijkheid om het nieuwe jaar goed te beginnen. Stel doelen voor 2019 en bekijk aan het eind van het jaar wat er beter had gekund, zodat je in 2020 nog meer grip krijgt op je geld!