Ongemerkt sparen

‘Meer sparen’ is een voornemen dat veel mensen hebben, maar waar in de praktijk vaak weinig van terechtkomt. Dat is deels de schuld van onze biologische opmaak: de oermens in ons, een entiteit die nog steeds nadrukkelijk aanwezig is bij het sturen van ons gedrag, is namelijk vooral gericht op het hier en nu. Beloningen en verleidingen op de korte termijn kunnen we vaak maar moeilijk weerstaan.

Sparen wordt bovendien vaak gezien als het brengen van een groot offer. Maar wat als je nu elke maand een klein bedrag zou kunnen sparen zonder dat je het echt merkt? Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar met wat beleid en gezond verstand is het toch echt mogelijk om op deze manier aardig wat spaargeld bij elkaar te krijgen. In dit blogartikel tonen we je aan de hand van een aantal concrete tips hoe je ongemerkt kunt sparen!

Automatisch overschrijven naar je spaarrekening

Maandelijks en automatisch een klein bedrag (denk bijvoorbeeld aan een tientje of twintig euro) overhevelen naar je spaarrekening is een goede manier om pijnloos te potten. Het wordt al snel een vaste uitgave waar je automatisch rekening mee gaat houden in je reguliere uitgaven en maandbudget. Als er automatisch spaargeld wordt overgeboekt naar je spaarrekening, krijg je op den duur het gevoel dat het geld er nooit is geweest.

Pinsparen

Kijk ook eens goed naar de mogelijkheden van pinsparen. Als je voor deze spaarvorm opteert, rondt de bank de bedragen die je spendeert aan pinaankopen af naar boven. Het extra geld dat je daarmee verdient wordt vervolgens automatisch voor je weggezet. Geen spaarmethode waar je snel rijk van zult worden, maar wel een manier om wat extra spaargeld te verdienen zonder dat je er iets extra’s voor hoeft te doen of laten.

Besparen op abonnementen

Grote kans dat je een aantal lopende abonnementen hebt die goedkoper kunnen of overbodig zijn. Kijk bijvoorbeeld kritisch naar de kosten van je telefoonabonnement en scan de markt op meer prijsvriendelijke alternatieven. Ben je ook nog geabonneerd op magazines of tijdschriften? Ga dan na of je die boekjes ook echt consequent en van a tot z leest. Als dit niet het geval is, kun je beter af en toe een losse editie kopen en de rest van het abonnementsgeld sparen.

Let op kleine uitgaven

Misschien koop je wel weinig of geen grote dingen, maar geef je hier en daar wel geregeld kleine bedragen uit aan zaken die niet echt noodzakelijk zijn. Denk aan verleidelijke (en vaak te dure) broodje in de bedrijfskantine, kleine hebbedingetjes die na een paar weken in de kast belanden of die overprijsde kop koffie bij Starbucks of op het station. Dergelijke uitgaven kosten je op jaarbasis cumulatief al gauw honderden tot enkele duizenden euro’s. Je kunt dus al ongemerkt sparen door een eigen lunchpakket mee te nemen als je op pad gaat en kleine impulsaankopen te vermijden.

Kaasschaafmethode
De ‘kaasschaafmethode’ is een prima manier om ongemerkt extra spaargeld te vergaren.

Gebruik de ‘kaasschaafmethode’

De ‘kaasschaafmethode’ is een manier van sparen waarbij je het saldo op je betaalrekening afrondt op mooie ronde bedragen (bijvoorbeeld op eenheden van vijf, tien of honderd euro) door geld achter de komma over te boeken naar je spaarrekening.

Het mooie van deze methode? Je kunt helemaal zelf bepalen hoe groot het bedrag is dat je periodiek als spaargeld afroomt van je betaalrekening. Bij een bedrag van 908,87 kun je bijvoorbeeld kiezen voor een afronding van 908,00 euro, waarbij je 87 cent overhevelt naar de spaarrekening. Maar je kunt ook wat ambitieuzer zijn en gaan voor een rond bedrag van 905 of 900 euro. Zo groeit je spaarrekening langzaam maar gestaag zonder dat je er een centje pijn van lijdt.

Betaal rekeningen op tijd

Het zal je vast niet onbekend voorkomen: een rekening die onverhoopt is blijven liggen en resulteert in een herinnering of aanmaning. Te laat betalen gaat vaak gepaard met administratiekosten. Zonde, want dat zijn extra uitgaven die heel gemakkelijk te vermijden zijn. Agendeer rekeningen op het moment dat ze binnenkomen zodat je de betalingstermijn niet mist. Een huishoudboekje is hier een handig hulpmiddel voor.

Zet extra inkomsten gelijk opzij

Gaat je salaris omhoog? Of heb je als zzp’er een bovengemiddeld goede maand gedraaid? Geef dan niet direct een rondje in de plaatselijke kroeg, maar zet de extra inkomsten gelijk weg als spaargeld. Je bent toch al gewend om zonder dat extra geld rond te komen. En geld waar je niet op rekent mis je ook niet. Hetzelfde geldt voor weggevallen uitgaven: door het geld dat je hier normaal aan besteedde om te zetten in spaargeld, kun je ongemerkt een flinke duit extra overhouden. Beneden je nieuwe stand leven is een prima manier om ongemerkt te sparen.

Spaar meteen nadat je inkomsten zijn binnengekomen

Deze tip om meer spaargeld te vergaren borduurt een beetje voort op de vorige en is deels ontleend aan het wijze advies van investeerder en miljardair Warren Buffet: “Do not save what is left after spending. Instead spend what is left after saving.” De mens is namelijk niet het type wezen dat automatisch spaart als er aan het eind van de maand iets extra’s overblijft.

Zegels sparen
Door zegels te sparen bij de supermarkt kun je ook extra besparen

Zegels sparen bij de supermarkt

Niet iedereen beseft het, maar de zegeltjes die je spaart bij de supermarkt genereren best een aardig rendement. Je kunt de spaarkaarten die in de loop van het jaar vol raken bijvoorbeeld gebruiken tijdens de dure feestdagen. Zo kosten je decemberboodschappen uiteindelijk niets en blijft je spaarpot ook tijdens de dure dagen voor Kerstmis goed gevuld.

Rond uitgaven naar boven af

Geef je bijvoorbeeld 2,85 euro uit? Rond het bedrag dan naar boven af en zet het restant op je spaarrekening. Door die gewoonte lang en consequent vol te houden, bouw je in de loop der tijd ongemerkt aardig wat spaargeld op. Een online kasboek van KasBoek stelt je in staat om deze spaarmethode praktisch vorm te geven. Je voert al je uitgaven in en kunt precies bijhouden welk deel van het naar boven afgeronde bedrag uiteindelijk wordt gespaard. Zo bewaar je overzicht en kun je precies bijhouden wat je ongemerkt aan spaargeld opbouwt. Nieuwsgierig naar de overige voordelen van een online kasboek van KasBoek? Probeer het nu dertig dagen gratis.